Στις μέρες μας ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί έντονα. Δεν μπορείτε να επιβιώσετε με την παλιά παραδοσιακή επιχειρηματική μέθοδο που τρέχει μόνο τοπικά. Κάθε ατομική επιχείρηση πρέπει να πάει online. Κάθε μικρή επιχείρηση, πρέπει να είναι στο ίντερνετ.
Μιλάμε για το ότι πρέπει να λάβετε μέτρα για την ψηφιοποίηση της επιχείρησης. Κάτι που θα σας βοηθήσει να ανταγωνιστείτε άλλες online επιχειρήσεις στο αντικείμενό σας. Εάν κάνετε σωστό ψηφιακό μάρκετινγκ τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε περισσότερους πελάτες.
Σχεδόν κάθε μικρή, ατομική επιχείρηση πρέπει να είναι online αυτές τις μέρες (και δεν μιλάμε λόγω της πανδημίας του COVID-19). Πλέον αν ο κόσμος χρειάζεται πράγματα όπως φαγητό, ρούχα, παπούτσια, υπηρεσίες, εργαζόμενους και πολλά άλλα, τα ψάχνουν online.
Έτσι εάν θέλετε πραγματικά να επιβιώσετε σε αυτόν τον επιχειρηματικό κόσμο ή θέλετε να δημιουργήσετε καλύτερες ευκαιρίες για την ατομική επιχείρησή σας ή την εταιρεία σας, πρέπει να επενδύσετε στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Θα πρέπει να σκεφτείτε να στοχεύσετε τους πελάτες στο διαδίκτυο.
Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας συμβουλές ψηφιακού μάρκετινγκ για κάθε ιδιοκτήτη μικρής ή μεγάλης επιχείρησης που θα βοηθήσουν την επιχείρησή να επιβιώσει και να μεγαλώσει περισσότερο.
Top 10 Συμβουλές Ψηφιακού Μάρκετινγκ για μικρές επιχειρήσεις
1. Ξεκινήστε μια ιστοσελίδα / blog / e-shop
Το 2020 κάθε είδους επιχείρηση θα πρέπει να έχει τη δική της ιστοσελίδα. Έτσι οι χρήστες μπορούν εύκολα να σας βρουν και να γνωρίσουν την επιχείρησή σας. Καταχωρίστε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας στον ιστότοπό σας με τιμές και προσφορές.
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Να θυμάστε να προσθέσετε τα απαραίτητα για επαφή, τη διεύθυνση και την τοποθεσία της επιχείρησης στον ιστότοπο που βοηθούν τους πελάτες να επικοινωνούν και να επισκέπτονται την επιχείρησή σας εύκολα. (μην σας εκπλήσσει, έχουμε δει σελίδες που δεν τα έχουν).
2. Κάντε έρευνα ανταγωνισμού
Σε οποιοδήποτε αντικείμενο κι αν είστε, είτε είστε ατομική επιχείρηση ή μία διεθνής επιχείρηση, έχετε ανταγωνιστές. Σήμερα ο ανταγωνισμός αυξάνεται ταχύτατα. Εάν θέλετε πραγματικά να έχετε επιτυχία στο διαδίκτυο, τότε θα πρέπει να νικήσετε τους ανταγωνιστές σας. Μπορείτε να το πετύχετε μόνο με το να κατασκοπεύετε τους ανταγωνιστές σας. Κοιτάξτε ποιες λέξεις-κλειδιά στοχεύουν για να έχουν οργανική επισκεψιμότητα. Ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούν για διαφήμιση στο google.
3. Σκεφτείτε τοπικά

Αν είστε μια τοπική ατομική επιχείρηση, τότε σκεφτείτε να ταξινομήσετε την σελίδα σας για τοπικές αναζητήσεις.
Επειδή οι χρήστες της πόλης σας είναι οι πελάτες σας.
Για παράδειγμα: Αν βρίσκεστε στον χώρο της εστίασης και το εστιατόριο σας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να ταξινομήσετε τις λέξεις-κλειδιά όπως “Τα καλύτερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη”, “εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη” κλπ.
Έτσι θα στοχεύσετε το κοινό που ψάχνει καλά εστιατόρια για φαγητό στην πόλη σας. Οι φράσεις-κλειδιά έχουν λιγότερο ανταγωνισμό και είναι πιο εύκολες από τις λέξεις-κλειδιά. Στην τοπική επιχείρηση οι φράσεις-κλειδιά είναι πιο χρήσιμες καθώς οι χρήστες ψάχνουν για ένα συγκεκριμένο μέρος για να επισκεφθούν και να αγοράσουν.
Η στόχευση λέξεων, φράσεων-κλειδιών και όλες οι ενέργειες που κάνετε για να εμφανιστείτε στις αναζητήσεις των χρηστών στο ίντερνετ είναι το λεγόμενο SEO. Αν έχετε ήδη ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μια σελίδα ή ένα blog και δεν ξέρετε πως να το ταξινομήσετε στην Google τοπικά ή και σε πανελλαδικό επίπεδο, ρίξτε μια ματιά στα άρθρα μας για στρατηγική SEO στις ατομικές επιχειρήσεις ή γενικά μικρές επιχειρήσεις:
- 15 λάθη SEO που δεν ξέρετε ότι κάνετε
- Πώς να βρείτε φράσεις-κλειδιά που θα φέρουν κόσμο στο e-shop σας
- 3 λόγοι που κανείς δεν αγοράζει αυτά που πουλάτε στο e-shop σας
- To SEO έγινε απλό: Ένας οδηγός βήμα-βήμα για την κατάταξη στο Google
- Τα 5 βασικά tip SEO που χρειάζεται να μάθετε (δεν απαιτείται τεχνική εμπειρία)
4: Κάντε διαφημίσεις αναζήτησης στην Google
Είναι μια από τις καλύτερες συμβουλές ψηφιακού μάρκετινγκ για τις μικρές επιχειρήσεις Ειδικά αν είστε μια μικρή ατομική επιχείρηση. Στις μέρες μας ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί και είναι πολύ δύσκολο να ταξινομηθεί μία μικρή επιχείρηση οργανικά στα κορυφαία 10 αποτελέσματα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Χρειάζονται ίσως και χρόνια για μερικές πολύ ανταγωνιστικές κατηγορίες μικρών επιχειρήσεων για να φτάσουν στην 1η θέση στην αναζήτηση της Google. Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής ή ατομικής επιχείρησης, έχετε έναν μόνο τρόπο να μεταφέρετε τις ιστοσελίδες σας στην κορυφαία θέση: μέσω της διαφήμισης CPC Google.
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να στοχεύσετε μόνο τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά για τις οποίες θέλετε να ταξινομήσετε τις ιστοσελίδες σας και να πληρώσετε στην Google για την προβολή των σελίδων σας στα κορυφαία αποτελέσματα αναζήτησης.
Για παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι είστε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση και θέλετε περισσότερους πελάτες να μένουν στο ξενοδοχείο σας.
Μπορείτε να στοχεύσετε λέξεις-κλειδιά στην αναζήτηση Google όπως “καλύτερα ξενοδοχεία στην κεντρική πλατεία“, “οικονομικά προσιτά ξενοδοχεία στην Αθήνα“.
Αν οι χρήστες αναζητήσουν κάτι σχετικό με τις στοχευμένες λέξεις-κλειδιά σας στο Google, τότε η Google θα εμφανίσει τα αποτελέσματά σας στην κορυφή σαν διαφημίσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσατε να πάρετε πολλούς πελάτες χωρίς να προσπαθήσετε σκληρά με στρατηγικές SEO.
Η διαφήμιση στην αναζήτηση στο Google μετατρέπεται καλύτερα από άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter.
Επειδή οι χρήστες που ψάχνουν στο google, ψάχνουν γιατί ενδιαφέρονται πραγματικά για αγορά.
Το μόνο μειονέκτημα της διαφήμισης αναζήτησης Google είναι το κόστος. Η τιμή εξαρτάται από τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε.
Εάν πρόκειται να στοχεύσετε λέξεις-κλειδιά υψηλού ανταγωνισμού τότε το κόστος της διαφήμισης θα είναι υψηλό και αντίστροφα.
5. Διαφημίσεις Facebook
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Facebook είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων στον κόσμο. Σχεδόν ο καθένας μας έχει έναν λογαριασμό στο Facebook και τον χρησιμοποιεί. Έτσι, οι επιχειρήσεις άρχισαν να διαφημίζονται στο Facebook για να κερδίσουν πελάτες και πωλήσεις.
Η διαφήμιση στο Facebook είναι πιο προσιτή από τη διαφήμιση στο Google και μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαφημιστική σας καμπάνια με λιγότερα από 10€ ευρώ.
Μπορείτε να ενισχύσετε τις σελίδες σας στο Facebook, τις αναρτήσεις σας, το e-shop σας, την εφαρμογή σας κ.λ.π.
Για παράδειγμα: Εάν έχετε ένα κομμωτήριο τότε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα βίντεο, να το δημοσιεύσετε και να το προωθήσετε στο Facebook σε στοχευμένες περιοχές από οπού θέλετε περισσότερους πελάτες.
Συστήνουμε ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες μικρών και ατομικών επιχειρήσεων να κάνουν μια εκστρατεία στο Facebook για να ενημερώσουν τους χρήστες για το προϊόν και τις υπηρεσίες τους. Ειδικά εάν λειτουργείτε τοπικά τότε αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος διαφήμισης.
6: Ενεργοποίηση στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων

Αυτές τις μέρες τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ δημοφιλή, σχεδόν όλοι έχουν εθιστεί σε αυτά.
Εάν θέλετε πραγματικά να αναπτύξετε την επιχείρησή σας και την επωνυμία σας online τότε θα πρέπει να είστε ενεργός στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.
Τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν την επιχείρησή σας να συνδεθεί με νέους χρήστες που αργότερα θα μετατραπούν σε πελάτες.
Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα προφίλ σε διάφορες πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το Pinterest, το LinkedIn και πολλά άλλα.
Σε αυτά πρέπει να δημοσιεύετε πράγματα που σχετίζονται με την επιχείρησή σας και να προσφέρετε ενημέρωση στους χρήστες που θα τους φέρει κοντά στην ατομική επιχείρησή σας. Να το κάνετε με συνέπεια και επιμονή
Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείτε όλες αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας στον ελεύθερο χρόνο σας. Ή αν θέλετε επαγγελματική διαχείριση κοινωνικών δικτύων (social media marketing) μπορείτε να αναθέσετε τα social media της επιχείρησής σας, σε ένα social media agency όπως η DS Digital Services.
7: Κάνετε την ιστοσελίδα σας φιλική προς κινητά
Σήμερα οι χρήσεις των κινητών τηλεφώνων έχουν αυξηθεί. Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί κινητά για να αναζητήσει οτιδήποτε στο Google. Σύμφωνα με μελέτη διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το 58% των αναζητήσεων γίνονται από τα κινητά τηλέφωνα. Πάνω από τις μισές δηλαδή.
Αν η σελίδα ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα δεν είναι φιλικό προς το χρήστη ή φιλικός προς το κινητό, θα χάσετε πελάτες.
Απλά πρέπει να δημιουργήσετε μια online παρουσία φιλική προς το κινητό για να στοχεύσετε περισσότερο κόσμο.
8: Δημιουργία επιχειρηματικών βίντεο
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το YouTube γιγαντώθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται. Επειδή ο κόσμος προτιμά να παρακολουθεί βίντεο.
Δημιουργεί περισσότερη δέσμευση.
Έτσι, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε βίντεο της επιχείρησής σας, όπως εργασία στο παρασκήνιο, διαδικασίες, tutorials, βίντεο προϊόντων και πολλά άλλα.
Για παράδειγμα: εάν έχετε ένα ινστιτούτο αισθητικής τότε μπορείτε να δημιουργήσετε βίντεο σχετικά με περιποίηση, μακιγιάζ κλπ.
Και δημοσιεύστε το στο προφίλ του YouTube, στο Facebook και στο Twitter.
Μπορείτε να τα προωθήσετε μέσω της διαφήμισης του Facebook για να ενημερώσετε τους χρήστες για την καθημερινότητα της επιχείρησής σας και αν ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες σας θα γίνουν πελάτες σας.
9: Μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η δημιουργία μιας λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε χρήματα από τους συνδρομητές της σελίδας ή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για μια ατομική επιχείρηση στο διαδίκτυο.
Οι περισσότεροι έμποροι, έχουν συλλέξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επισκέπτες της σελίδας τους. Το ίδιο πρέπει να κάνει και μια ατομική επιχείρηση.
Θα πρέπει να ξεκινήσετε τη συλλογή e-mail από τους επισκέπτες της δικής σας σελίδας, ώστε να μπορείτε να προωθήσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας απευθείας στα εισερχόμενα τους.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το MailChimp (δωρεάν) και το convertkit που σας βοηθούν στο e-mail marketing.
10: Καταχωρίστε την επιχείρησή σας στο Google My Business
Θέλετε να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες για την ατομική επιχείρησή σας; Το Google Μy Βussiness είναι το καλύτερο εργαλείο που σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα επιχειρηματικό προφίλ στο διαδίκτυο.
Δείχνει την επιχείρησή σας όταν κάποια αναζήτηση σχετίζεται με την αναζήτηση στο Google και τον Χάρτη.
Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε το δικό σας επιχειρηματικό προφίλ που σας θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από το πλήθος στο διαδίκτυο.
Για παράδειγμα: Εάν έχετε ένα κατάστημα με φυσικά βιολογικά προϊόντα, μπορείτε απλά να το καταχωρήσετε Google Μy Βussiness.
Όταν κάποιος ψάχνει για “βιολογικά προϊόντα κοντά μου” στην τοποθεσία της επιχείρησής σας τότε το προφίλ της επιχείρησής σας θα εμφανιστεί πάνω πάνω.
Στις μέρες μας, σχεδόν κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση θα έπρεπε να έχει καταχωρηθεί στο Google Μy Βussiness. Έχετε καταχωρήσει την δική σας;
Συμπέρασμα
Εάν θέλετε πραγματικά να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας μέσω του ίντερνετ και θέλετε να δημιουργήσετε branding τότε απλά πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις παραπάνω συμβουλές ψηφιακού μάρκετινγκ για τις μικρές επιχειρήσεις που βοηθούν τη μικρή ή μεγάλη επιχείρησή σας να αναπτυχθεί.
Αυτές οι μέθοδοι βοηθούν επίσης να αποκτήσετε περισσότερους πελάτες στην επιχείρησή σας.
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να σκέφτονται να επεκτείνουν την επιχείρησή τους στο διαδίκτυο, επειδή o κόσμος ψάχνει τα πάντα πλέον online.
Αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με το ψηφιακό μάρκετινγκ της επιχείρησής σας ή με την διαχείριση των social media και την στρατηγική SEO, σκεφτείτε να τα αναθέσετε σε ένα social media agency όπως η DS Digital Services. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας άμεσα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και για την δική σας επιχείρηση ώστε να απογειωθεί στον κόσμο του internet.
Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο, μοιραστείτε το στα social. Δεν θα σας πάρει ούτε 1 λεπτό!